Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν τα μικρόβια με απολυμαντικά χεριών, απολυμαντικά μαντηλάκια και περισσότερο εν μέσω της πανδημίας κοραναϊού, ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον καθαρισμό φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι με ένα καλό ξέβγαλμα τρεχούμενου νερού, χωρίς χημικές λύσεις.

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τους ασφαλέστερους τρόπους πλύσης των προϊόντων.

 

Πλύνετε τα πάντα

 

Ξεκινήστε με τα χέρια σας. Κάντε ένα καλό πλύσιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό τόσο πριν όσο και μετά το χειρισμό φρέσκων προϊόντων.

Όλα τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται με καθαρό, τρεχούμενο νερό πριν από την προετοιμασία και / ή το φαγητό. Είτε μεγάλωσε στον δικό σας κήπο είτε προήλθε από μια αγορά αγροτών ή ένα παντοπωλείο - όλα πρέπει να πλυθούν.

Η FDA δεν συνιστά πλύσιμο φρούτων και λαχανικών με σαπούνι, απορρυπαντικό ή λευκαντικό.

Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα παραγωγής για να τρίψετε τα προϊόντα με ένα παχύ δέρμα όπως αγγούρια ή πεπόνια.

Για άλλα τρόφιμα όπως το αβοκάντο, ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να φάτε τη φλούδα, το FDA συνιστά να πλένετε το εξωτερικό πριν κόψετε, ώστε τυχόν βρωμιά ή βακτήρια να μην μεταφέρονται από την επιφάνεια κατά την κοπή ή την προετοιμασία.

Για μαλακά φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, τρίψτε απαλά το προϊόν με τα χέρια σας για να χαλαρώσετε τυχόν βρωμιά και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα μαρουλιού και λάχανου πριν τα πλύνετε.

Στεγνώστε όλα τα πρόσφατα πλυμένα προϊόντα με ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια.

Εάν το προϊόν έχει μώλωπες ή κηλίδες, κόψτε την κατεστραμμένη περιοχή πριν από την προετοιμασία. Εάν τα προϊόντα φαίνονται σάπια, πετάξτε τα.

 

Τι γίνεται με τα προ-πλυμένα προϊόντα

 

Η Barbara Ingham, ειδική για την επέκταση της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, συνιστά στους ανθρώπους να «πλένουν όλα τα σακουλάκια, ακόμη και αν η τσάντα λέει« προπλυμένη ».

Συνιστά επίσης τη χρήση σουρωτήρι για να πλένετε μούρα, βότανα και χόρτα και "ψεκάστε τα με ψεκαστήρα νεροχύτη κουζίνας ή γυρίστε απαλά το προϊόν καθώς το κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό."