Το χρυσό μετάλλιο για την καλύτερη δίαιτα του 2021 πήγε στη μεσογειακή διατροφή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την κατάταξη που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την US News & World Report .

Το ασημένιο δεσμεύτηκε από τη δίαιτα DASH , που σημαίνει διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση και η δίαιτα Flexitarian, η οποία ενθαρρύνει να είσαι χορτοφάγος τις περισσότερες φορές, αλλά είναι αρκετά ευέλικτη για να επιτρέπει ένα burger ξανά και ξανά.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι δίαιτες; Τονίζουν τη μείωση ή την εξάλειψη των μεταποιημένων τροφίμων και επικεντρώνονται σε γεύματα γεμάτα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι δίαιτες Dukin και keto, οι οποίες τονίζουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με ελάχιστους υδατάνθρακες, ήρθαν στην τελευταία κατάταξη. Αυτές οι δίαιτες τυπικά βαθμολογούνται ελάχιστα από ειδικούς επειδή είναι εξαιρετικά περιοριστικές, δύσκολο να ακολουθηθούν και εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, κάτι που δεν συνιστάται από τις διατροφικές οδηγίες.

Για να κρίνουμε τις δίαιτες, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, διατροφή, ψυχολογία τροφίμων και παχυσαρκία εξέτασε έρευνα σχετικά με τις δίαιτες από ιατρικά περιοδικά, κυβερνητικές εκθέσεις και άλλους πόρους.

«Έχουμε συγκαλέσει μια ομάδα 24 εμπειρογνωμόνων που ζουν και αναπνέουν διατροφή, απώλεια βάρους και παχυσαρκία», δήλωσε η Angela Haupt, διευθύντρια της υγείας στο US News & World Report

«Βαθμολογούν κάθε δίαιτα με διάφορα διαφορετικά μέτρα: πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσετε, πόσο πιθανό είναι να οδηγήσετε σε μακροχρόνια απώλεια βάρους, πόσο υγιές και ασφαλές είναι και πόσο αποτελεσματικό είναι στην πρόληψη ή τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις », είπε.

Περισσότερες κορυφαίες τιμές για τη μεσογειακή διατροφή
Εκτός από τη λήψη της καλύτερης δίαιτας, η ανάλυση 39 σχεδίων διατροφής έδωσε επίσης στη μεσογειακή διατροφή την πρώτη θέση στην καλύτερη κατηγορία φυτικής διατροφής. Η Flexitarian διατροφή κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη σκανδιναβική δίαιτα , η οποία προωθεί την κατανάλωση τοπικών τροφών, χαμηλής γλυκαιμικής αξίας.

Η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται επίσης με τη δίαιτα DASH και τη δίαιτα Ornish για κορυφαίες διακρίσεις στην καλύτερη δίαιτα με υγιή καρδιά. Η δίαιτα Ornish δημιουργήθηκε το 1977 από τον Δρ Dean Ornish, ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής στην Καλιφόρνια. Ο Ornish αποκαλεί τη διατροφή το μοναδικό επιστημονικά αποδεδειγμένο πρόγραμμα για την αντιστροφή καρδιακών παθήσεων σε μια τυχαία κλινική δοκιμή χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν πει ότι η διατροφή είναι περιοριστική και δύσκολο να ακολουθηθεί.

Η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται επίσης με την Flexitarian διατροφή για την πρώτη θέση στην καλύτερη διατροφή διαβήτη και με WW (Weight Watchers) για ευκολότερη διατροφή και DASH για καλύτερη και υγιεινή διατροφή.